Η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλει στη διασφάλιση αλλά και την συντήρηση της υγείας των μικρών μας φίλων. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη τροφής με τις φρέσκιες να έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τη μη χρήση συντηρητικών και επεξεργασμένων κρεάτων.

Οι διατροφικές ανάγκες εξαρτώνται από την φυλή, ηλικία,το στάδιο ανάπτυξης, την κατάσταση υγείας αλλά και τον τρόπο ζωής τους και για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να εξατομικεύεται για κάθε κατοικίδιο ξεχωριστά. Μέσω της διατροφής θα πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες του σε πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και υδατάνθρακες και ο συνδυασμός των παραπάνω είναι σημαντικό να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει θερμιδικά όλες του τις ανάγκες ώστε να είναι χαρούμενο και πάνω απ’όλα υγιές. Εδώ έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι σε κάθε περίπτωση η ποιότητα παίζει σημαντικό ρόλο καθώς για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε πρωτείνη μεταξύ 2 τροφών μπορεί να είναι ίδια αλλα η μία να περιέχει πρωτείνες υψηλότερης βιολογικής αξίας και απορροφησιμότητας απο τον οργανισμό του μικρού μας φίλου.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται όταν προϋπάρχουν προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, δυσανεξίες, πεπτικές διαταραχές κ.α για τα οποία χρειάζεται ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα το οποίο θα προσαρμοστεί από τον κτηνίατρο ώστε να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοικίδιων μας.

Η επιλογή του είδους της τροφής που θα δοθεί σε τέτοιες περιπτώσεις θέλει ειδική προετοιμασία και στενή συνεργασία κτηνιάτρου- ιδιοκτητών αλλά και ειδικών παρασκευής ζωωτροφών, να γίνεται αυστηρός έλεγχος της ποιότητας και να δίνεται μεγάλη προσοχή στις αναλογίες της πρωτεΐνης σε σχέση με τα λιπαρά και τoυς υδατάνθρακες με σκοπό να ενισχύσουμε τον οργανισμό όσο περισσότερο γίνεται και να βοηθήσουμε έτσι το κατοικίδιό μας να γίνει υγιές και να βελτιωθεί σε βάθος χρόνου η ποιότητα ζωής του.

Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου DVM, Κτηνίατρος ΑΠΘ

Αφροδίτη Βέργου, DVM, Κτηνίατρος ΑΠΘ